Dynia to skarbnica witamin i minerałów. Jest niskokaloryczna i może gościć na naszych stołach przez okrągły rok. Sezon dyniowy rozpoczyna się na końcu września a dynia przechowywana w chłodnym i suchym miejscu pozostanie świeża nawet do końca stycznia.
Dzisiaj podam przepis na puree dyniowe z którego można przygotować wiele smacznych potraw tj. musy, zupy, ciasta, kremy.
Składniki:
dynia
Przygotowanie:
1. Dynie myjemy i kroimy na kilka większych części. Usuwamy pestki.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim dynie skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy bez termoobiegu przez ok 1 godzinę.
3. Gdy dynia trochę przestygnie wydrążamy ją łyżką i miąższ miksujemy blenderem na gładkie puree.
Części gdzie dynia zbytnio się przyrumieniła należy odkroić i wyrzucić gdyż mogą mieć one gorzki smak.
Puree możemy trzymać w lodówce przez kilka dni, zawekować lub zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.