sos kurkowy z pietruszką


sos z kurek




Sos kurkowy idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i makaronami. Można też podawać do z kopytkami.



Składniki:


- 2 garście kurek
- kilka łyżek masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
5. Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.


sos z kurkami

Komentarze