Sos kurkowy idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i makaronami. Można też podawać do z kopytkami.
Składniki:
- 2 garście kurek
- kilka łyżek masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
5. Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.