Na osłodę chłodnych dni proponuję bardzo słodkie świąteczne ciasteczka z cynamonem.
Cynamon fajnie rozgrzewa od środka, działa antybakteryjnie, dodaje smaku i energii. Jest idealną przyprawą w sezonie marznących dłoni i stóp.
Składniki:
1/2 szklanki cukru pudru
170 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
1 białko
1 łyżka wody przegotowanej
Przygotowanie:
1. Utrzeć cukier puder z masłem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników.
2. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je w prostokąt.
3. Białko roztrzepujemy z wodą. Ciasto smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem i drobnym cukrem. Zwijamy w roladę.
4. Naszą roladę wkładamy do lodówki by trochę stwardniała.
5. Zwarte ciasto kroimy ostrym nożem na plasterki grubości 0,5 cm.
6. Pieczemy w temp 180 stopni C z termoobiegiem przez ok 15 minut
Smacznego!!!
Idealne do gorzkiej czarnej kawy bo są bardzo słodkie.
ślicznie wyglądają takie ciasteczka zwijaski :)
OdpowiedzUsuńO mniam, takie ciasteczka to dopiero muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń