jabłka prażone

prażone jabłka


Jabłka prażone idealne do szarlotki, naleśników oraz ciast.




Składniki:


2 kg winnych jabłek, np. antonówek, szarych renet landsberskich
1 cytryna
30 dag cukru
kawałek kory cynamonu lub 1 łyżeczka  cynamonu mielonego


Przygotowanie:

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka.
2. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny  żeby nie ściemniały.

3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok.
4. Dodajemy cukier oraz cynamon.

5. Dusimy tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.
6. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych gorących słoików. Nakładamy pokrywki, słoiki odwracamy i  pozostawiamy na pokrywkach do wystygnięcia.



jabłka cena

jak zrobić jabłka prażone

Komentarze