Jabłka prażone idealne do szarlotki, naleśników oraz ciast.
Składniki:
2 kg winnych jabłek, np. antonówek, szarych renet landsberskich
1 cytryna
30 dag cukru
kawałek kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka.
2. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny żeby nie ściemniały.
2. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny żeby nie ściemniały.
3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok.
4. Dodajemy cukier oraz cynamon.
5. Dusimy tak długo, aż odparuje płyn, a jabłka zaczną się robić szkliste.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.