Przepyszny korzenny tort świąteczny.
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
2 łyżki kakao
Masa śmietankowo-cynamonowa:
ok. 300 ml śmietany kremowej do deserów 30% (ja użyłam tej z Biedronki)
250 g sera mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Przełożenie:
1 słoiczek powideł śliwkowych ok. 250 g
Dekoracja:
tarta ciemna czekolada
Przygotowanie:
Biszkopt:
1. Nagrzewamy piekarnik do 160/170C
2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier - powoli wsypując po 1 łyżce i cały czas ubijamy. Na samym końcu dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając.
3. Do masy dodajemy powoli przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Należy uważać by nie zniszczyć piany
4. Dodajemy przesiane kakao oraz przyprawę piernikową i również delikatnie mieszamy.
5. Smarujemy tortownicę o średnicy 20-22 cm masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka w temp. 160-170 stopni bez termoobiegu.
5. Jak już ciasto będzie gotowe wyciągamy je z piekarnika i razem z formą upuszczamy trzy razy z wysokości ok 50 cm w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. dzięki temu nasze ciasto nie opadnie.
6. Biszkopt przecinamy na 3 równe poziome blaty.
Masa:
7. Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem ubijamy na bardzo sztywną pianę.
8. Mascarpone przekładamy do drugiej miski i rozmiksowujemy kilka sekund by nie było grudek
9. Delikatnie mieszamy mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawiamy do lodówki do czasu przełożenia.
10. Dolny krążek biszkoptu kładziemy na paterze i smarujemy go połową powideł i wykładamy na nie 1/3 masy z mascarpone. Kładziemy drugi blat i robimy to samo. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki pokrywamy pozostałą masą śmietanową.
Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń