Kolejna pyszna zupa zimowa, która smakuje najlepiej następnego dnia, gdy już wszystkie smaki się przegryzą.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
0,3 kg żeberek wieprzowych
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
0,15 kg boczku wędzonego lub wędzonej kiełbasy
2 lyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy je do dużego garnka i zalewamy je 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Za pomocą łyżki cedzakowej pozbywamy się szumowiny.
2. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do żeberek.
4. Marchew, seler i pietruszkę trzemy na tarce z grubymi oczkami. Następnie wrzuć je do garnka gdy mięso zmięknie i gotuj ok. 10 minut.
5.Cebulę i boczek (lub kiełbasę) siekamy w drobną kostkę.
6. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zklimy cebulę a następnie podsmażamy razem z kiełbasą/boczkiem do momentu, aż całość będzie ładnie wysmażona. Dodajemy do wywaru.
7.Kapustę siekamy grubo i odsącz z nadmiaru kwasu. Gdy zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie. Dodajemy do zupy.
8.Całość doprawiamy solą i kminkiem oraz koncentratem
9. Całość gotujemy ok. 45 minut.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.