czerwony kapuśniak na żeberkach

przepis na kapuśniak na żeberkach



Kolejna pyszna zupa zimowa, która  smakuje najlepiej następnego dnia, gdy już wszystkie smaki się przegryzą.




Składniki:


0,5 kg kiszonej kapusty
0,3 kg żeberek wieprzowych
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
0,15 kg boczku wędzonego lub wędzonej kiełbasy
2 lyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy je do dużego garnka i zalewamy je 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Za pomocą łyżki cedzakowej pozbywamy się szumowiny.

2. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do żeberek.

4. Marchew, seler i pietruszkę trzemy na tarce z grubymi oczkami. Następnie wrzuć je do garnka gdy mięso zmięknie i gotuj ok. 10 minut.

5.Cebulę i boczek (lub kiełbasę) siekamy w drobną kostkę.

6. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zklimy cebulę a następnie podsmażamy razem z kiełbasą/boczkiem do momentu, aż całość będzie ładnie wysmażona. Dodajemy do wywaru.

7.Kapustę siekamy grubo i odsącz z nadmiaru kwasu. Gdy zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie. Dodajemy do zupy.

8.Całość doprawiamy solą i kminkiem oraz koncentratem

9. Całość gotujemy ok. 45 minut.

Smacznego!!!


kapuśniak z boczkiem

zupa odchudzająca

przepis na kapuśniaczek

Komentarze