jajka faszerowane pieczarkami

jaja faszerowane

Przepyszna przekąska na Świąteczny stół.



Składniki:

8 jajek
12 pieczarek
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
3 łyżki majonezu
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:


1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Przekroić na pół i wyjąć żółtka

2. Natkę umyć i osuszyć. Kilka listków odłożyć, resztę posiekać.  Dymki wraz ze szczypiorkiem oczyścić i  posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić.

3. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej dymki i szczypiorek, dodać pieczarki i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru, przestudzić.

3. Żółtka rozetrzeć widelcem i połączyć z pieczarkami. Dodać majonez i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.

4. Połówki jajek obficie napełnić farszem, ułożyć na półmisku i ozdobić natką pietruszki.

jak zrobić jajka faszerowane

Jajka na Wielkanoc

Komentarze