knedle z twarogiem


szybkie knedle z twarogiem





Składniki:

1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
30 dag białego sera
masło
pieprz
sól
bułka tarta i masło do polania 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy. Gorące mielimy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Zagniatamy ciasto.

2. Cebulę  kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Ser mielimy, dodajemy cebulę i przyprawiamy solą i pieprzem.

3. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na mniejsze części. Każdą rozpłaszczamy ręką i nakładamy porcję farszu ma środek ciasta. Starannie zlepiamy i formujemy kulkę.

4. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy knedle, mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy ok 5-6 minut od ponownego zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową.

Podajemy okraszone zrumienioną bułką tartą oraz z surówką z kiszonej kapusty. Można tez podać polane zrumienioną cebulą.


knedliczki


Komentarze

  1. Nigdy twarogowych nie jadłam, wyglądają smakowicie, ale ciężko mi wyobrazić sobie ich smak z bułką tartą, a tym bardziej ze zrumienioną cebulą :P J
    a chyba polałabym je jakąś śmietanką albo po prostu posypała cukrem, który do twarożku pewnie także bym dodała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wolimy "wytrawne" dania niż te słodkie ale oczywiście takie knedle też można zrobić na słodko - tak jak Aniu proponujesz.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.