Składniki:
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
30 dag białego sera
masło
pieprz
sól
bułka tarta i masło do polania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy. Gorące mielimy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Zagniatamy ciasto.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Ser mielimy, dodajemy cebulę i przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na mniejsze części. Każdą rozpłaszczamy ręką i nakładamy porcję farszu ma środek ciasta. Starannie zlepiamy i formujemy kulkę.
4. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy knedle, mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy ok 5-6 minut od ponownego zagotowania. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Podajemy okraszone zrumienioną bułką tartą oraz z surówką z kiszonej kapusty. Można tez podać polane zrumienioną cebulą.
Nigdy twarogowych nie jadłam, wyglądają smakowicie, ale ciężko mi wyobrazić sobie ich smak z bułką tartą, a tym bardziej ze zrumienioną cebulą :P J
OdpowiedzUsuńa chyba polałabym je jakąś śmietanką albo po prostu posypała cukrem, który do twarożku pewnie także bym dodała :)
My wolimy "wytrawne" dania niż te słodkie ale oczywiście takie knedle też można zrobić na słodko - tak jak Aniu proponujesz.
Usuń