Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg surowej dyni
2 jajka
4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
sól
pieprz
olej do smażenia
Do podania:
gęsta śmietana 18%
cukier do posypania
1. Ziemniaki i dynię obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).
2. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą oraz pieprzem.
3. Rozgrzać patelnię z olejem.
4. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem przekładamy na osobny talerz.
Do ciasta można dodać łyżkę śmietany wtedy placki będą bardziej puszyste.
cukier do posypania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i dynię obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). 2. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą oraz pieprzem.
3. Rozgrzać patelnię z olejem.
4. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem przekładamy na osobny talerz.
Do ciasta można dodać łyżkę śmietany wtedy placki będą bardziej puszyste.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.