Składnik:
30 dag pieczarek
6 ziemniaków
włoszczyzna
1 cebula
sół
pieprz
1 łyżka mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Obraną i opłukaną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy przez 20 minut.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w rondelku na tłuszczu.
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i dusimy razem przez 15 minut.
4. Z wywaru wyciągamy włoszczyznę, dodajemy pokrojoną w kostkę ziemniaki i pieczarki z cebula. Gotujemy 10 minut. Zaprawiamy mąką wymieszaną z mlekiem. Zagotowujemy.
5. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.