zupa pieczarkowa

co zrobić z pieczarek



Składnik:

30 dag pieczarek
6 ziemniaków
włoszczyzna
1 cebula
sół
pieprz
1 łyżka mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka oleju

Przygotowanie:


1. Obraną i opłukaną włoszczyznę zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy przez 20 minut.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w rondelku na tłuszczu.

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i dusimy razem przez 15 minut.

4. Z wywaru wyciągamy włoszczyznę, dodajemy pokrojoną w kostkę ziemniaki i pieczarki z cebula. Gotujemy 10 minut. Zaprawiamy mąką wymieszaną z mlekiem. Zagotowujemy.

5. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki.




jak zrobić zupę

zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa krem

Komentarze