domowy makaron



domowy makaron przepis

Domowe wyroby są najsmaczniejsze i  najzdrowsze więc dzisiaj kolejny przepis na  domowy makaron.





Składniki:


1 szklanka mąki 
1 jajko
1-2 łyżki ciepłej wody( jeśli dodamy wody to makaron będzie twardszy)


Przygotowanie:


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dolewamy wodę.
2. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczka by nie wyschło i odstawiamy na 30 minut.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie placki.
4. Rozwałkowane ciasto zwijamy w luźny rulon i tniemy w cienkie paski (w zależności od tego jakie lubimy). Rozwinięte plastry suszymy na stolnicy przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy makaron do gotującej osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut - do miękkości

Jeżeli zamierzasz przechowywać makaron dłużej, wysusz go całkowicie na stolnicy i schowaj do papierowej torby.


makaron domowy do rosołu

Komentarze