najprostsza zupa fasolowa na wędzonym boczku


fasolówka


Kiedy za oknem plucha i szaro-bure niebo my kocykiem otuleni zajadamy rozgrzewającą zupe fasolową potocznie zwaną fasolówką.

Składniki:

250g białej fasoli typu Jaś
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 mały seler
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 średnie ziemniaki
200g wędzonego boczku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
majeranek

Opcjonalnie zasmażka:
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki

Przygotowanie

1. Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.

2. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła i przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.

3. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

3.Po ok. 30 minutach gotowania fasoli dodajemy podsmażony boczek oraz obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, ziemniaki, selera i pietruszkę. Pora dodajemy w kawałku, a cebulę w całości, obraną. Gotujemy dalej. 

4. Jeśli trzeba dolewamy do zupy wody, aby nie była za gęsta.

5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

6. Opcjonalnie - z masła i mąki robimy zasmażkę i łączymy z zupą.

Smacznego!


zupa fasolowa na wędzonym boczku

zupa fasolowa

Komentarze

  1. Najprostsza, ale najpyszniejsza, uwielbiam taką fasolówkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.