Sezon ogórkowy w pełni więc dzisiaj podaję przepis na idealną przystawkę zarówno do grilla i chleba ze smalcem jak i do domowego obiadu.
2 litry gorącej wody
1-3 główki czosnku
1 pęczek kopru,
2 łyżki soli
kawałek korzenia chrzanu
liście chrzanu ok 7 sztuk
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy. W przestudzonej, gorącej wodzie rozpuszczamy sól.
2. Ogórki układamy ciasno w słoju, dodać całe ząbki czosnku - ja dodaje nieobrane bo wtedy mają więcej aromatu. Między ogórki wciskamy koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany oraz liście chrzanu oraz chrzan.
2. Ogórki układamy ciasno w słoju, dodać całe ząbki czosnku - ja dodaje nieobrane bo wtedy mają więcej aromatu. Między ogórki wciskamy koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany oraz liście chrzanu oraz chrzan.
3. Zalewamy ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni lub nakładamy nakrętkę.
4. Odstawiamy w zacienione miejsce na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować można zaczynać jeść. Z każdym kolejnym dniem będą bardziej „ukiszone”, moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.
Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni lub nakładamy nakrętkę.
4. Odstawiamy w zacienione miejsce na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować można zaczynać jeść. Z każdym kolejnym dniem będą bardziej „ukiszone”, moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.