pieczona dynia hokkaido z bazyliowym pesto

dynia z pesto



Kiedy w sklepie pojawiają się  piękne jesienne dynie, co roku nie mogę się im oprzeć. Dziś przyżądzę z niej coś bardzo prostego, bo dynia hokkaido jest sama w sobie przepyszna więc nie potrzebuje wiele dodatków, aby smakować.
Pieczone kawałki słodkiej, aromatycznej dyni, z dodatkiem pachnącej bazylii, czosnku i oliwy - doskonałe na wieczorne oglądanie filmu.





Składniki:


dynia hokkaido


Zielone pesto dyniowe
100 g pestek dyni
10 łyżek oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 garści listków bazylii
1 łyżka parmezanu

jak zrobić dynie?




Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Dynię umyj (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, łyżką usuń pestki i gniazdo nasienne, a następnie pokrój dynię na plastry i piecz 40 minut
3.Pestki dyni upraż na suchej patelni.Przełóż do blendera. Dodaj obrany posiekany czosnek, oliwę oraz bazylię. Zmiksuj na jednolitą masę.
4. Dodaj starty ser i wymieszaj.

Ciepłą dynię podawaj polaną pesto.
Smacznego!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.