Zupa pieczarkowa to jedno z dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma zapewne swój ulubiony i sprawdzony. Ja najbardziej lubię taką z podsmażoymi pieczarkami i ziemniakami ale czasemrobię też taką z makaronem. Dzisiaj udostępnię Wam przepis na zupę grzybową z kawałkami ziemniaków.
Smacznego!!!
500 g pieczarki
1 duża cebula
2 łyżki masła
1/2 pęczka włoszczyzny
3-4 ziemniaki
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie oczyszczam, po czym kroję w plasterki. Cebulę obieram i drobno siekam, podsmażam na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i trzymam na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody z grzybów.
2. Uduszone pieczarki i cebulę przekładam do garnka, zalewam 1,5 litrem wody, dodaję obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotuję ok. 20 minut.
3. Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostke. Dodaję do zupy i gotuję kolejne 20 minut - aż ważywa zmiękną.
faktycznie bardzo łatwa, na pewno zrobię, może nawet jutro, bo kupiłam kg pieczarek, na razie użyłam tylko połowę, a na drugą nie miałam pomysłu :)
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń