Moje dzieci uwiebiają gęste zupy-kremy. Nie dość, że wyglądają bardzo efektownie i świetnie smakują, to jeszcze są bardzo syte. Zatem tej jesieni na moim stole zagościła kremowa zupa z cukinii z chrupiącymi domowymi grzankami.
Do przygotowania takiej zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczy kilka warzyw i podstawowe przyprawy. Krem jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zatem do dzieła.
Składniki:
0,5 kg cukinia
50 g masła
1 mała cebula
50 g masła
1 mała cebula
1 ziemniak
1 marchewka
1/2 pora - biała część
1 pietruszka
1 łyżka świeżej bazylii i oregano (jeśli suszone to pół łyżki)
1 łyżka oliwy z oliwek
gęsta śmietana do podania
1 łyżka oliwy z oliwek
gęsta śmietana do podania
Przygotowanie:
1. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek a następnie pokrojone w kostkę warzywa: marchew, ziemniak, por, pietruszkę. Po 10 minutach oddajemy pokrojoną cukinie.
2. Dolewamy szklanę wody i wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy świeże oregano oraz bazylę.
3. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem po czym miksujemy blenderem.
wygląda smakowicie - dzisiaj wypróbuję
OdpowiedzUsuń