Schab z mozzarellą i suszonymi pomidorami






Soczysty schab z dodatkiem sera mozzarella. 






Składniki:

0,5 kg schabu
2 ząbki czosnek
garść świeżego tymianku
opakowanie mozzarelli - 125 g
0,7 kg pomidorów obranych ze skórki
3 łyżki oleju rzepakowego
ok.120 g suszonych pomidorów wraz z zalewą



Sos:

cytryna: 1 szt.
sól: 1 szczypta
pieprz: 1 szczypta




Przygotowanie:

Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy olej rzepakowy (ok. 3 łyżek). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż smaki się przegryzą.

Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i odstawiamy na 5-10 minut.

Schab rozbijamy na cienkie plastry. Nacieramy z obu stron marynatą i zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.

Schab obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i podsmażamy trochę na patelni, aż ser się rozpuści.



Sos
Pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą w której były.
Dodajemy niewielką ilość skórki i soku ze sparzonej cytryny. Wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę. doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze