Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka Misie Lubisie i dlatego postanowiłam je zrobić sama. Dzisaij w wersji świątecznej i bez nadzienia ale można je także wypełnić ulubionym dodatkiem, np. czekoladą, miodem lub dżemem :)
Smacznego!!!
Składniki:
3/4 szklanki mąki
2 jajka
75 g roztopionego masła (ok. 50 ml)
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
2 łyżki miodu
* opcjonalnie miód, czekolada, drzem do nadziania
Przygotowanie:
Ciepłe masło utrzeć wraz z żółtkami i miodem. Dodać mąkę, proszek, mleko, ziarenka z laski wanilii i wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i ostrożnie wymieszać łyżką tak by nie zniszczyć piany. Odłożyć troszkę masy do mniejszej miseczki, dodać do niej kakao i wymieszać.
Wyłożyć foremki kakaową masę w odpowiednich miejscach, a następnie przykryć ją do 3/4 wysokości foremki kremową masą.
Piec w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez 15 – 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.