domowe serowe krakersy



Przepyszna przekąska – smaczniejsza i zdrowsza niż chipsy i kupne przekąski. Moje łobuziaki uwielbiają. Jedyny minus jest taki, że zbyt szybko znikają.





Składniki:



2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki zimnej wody

1/2 szklanki żółtego sera startego na najdrobniejszych oczkach

50g zimnego masła

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich lub świeże zioła

½ łyżeczki słodkiej papryki (lub ostrej)




Przygotowanie:



Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy z nich elastyczne ciasto. 

Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na grubość ok 1 mm.

Wykrawamy małe trójkąciki lub kwadraty (o boku ok 1-2 cm) i wykładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez około 5-8 minut.


Smacznego :)


Komentarze