dietetyczny chłodnik z botwinki

letni chłodnik z nowalijek


W tym roku dużo buraczków więc botwinka często gości na naszym stole.
Przystawka idealna na upalne dni np. przed grilem



Składniki:
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
400 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 litr wody
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 ogórek gruntowy
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku
1/4 pęczka szczypiorku


Przygotowanie:
Buraczki obrać. Łodyżki i liście botwinki drobno posiekać drobno.
Zagotować wodę, dodać buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Dodać sok z cytryny. Gotować przez ok. 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić. Wystudzone buraczki zetrzeć na tarce.
Rzodkiewki, czosnek i ogórka zetrzeć na tarce, szczypiorek pokroić. Wszystkie warzywa dodać do wystudzonego wywaru.
Na koniec wsypać poszatkowany koperek i jogurt grecki. Wymieszać i schłodzić w lodowce. 

Smacznego!!!

dietetyczny chłodnik z botwinki

letnia zupa


Komentarze