Pyszna zupa krem z białych szparagów.
- Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 6 szklanek bulionu
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i główki. Kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę.
W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek). Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na maśle. Dodajemy do wywaru.
Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i miksujemy.
Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy.
Zupę krem podajemy posypaną natką pietruszki, główkami szparagów oraz grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.