szybki i prosty krem ze szparagów

białe szparagi krem zupa

Pyszna zupa krem z białych szparagów.



  • Składniki: 

  • pęczek białych szparagów 
  • 6 szklanek bulionu
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie cebule 
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki 
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta cukru


Przygotowanie:


Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i główki. Kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. 
W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek). Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na maśle. Dodajemy do wywaru.
Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i miksujemy.

Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy. 

Zupę krem podajemy posypaną natką pietruszki, główkami szparagów oraz grzankami.


szybka zupa

Komentarze