sól i pieprz




pieprz i sól

Królowe przypraw czyli pieprz i sól
Wszyscy znają, wszyscy kochają albo nie.
Występują wszędzie, niemal każdym daniu.
Pieprz uwielbiam, sól tak jak i cukier ograniczam, a wy? Jak tam u Was z przyprawianiem?




Pieprz występuje w wielu odmianach i gatunkach. Najbardziej popularne odmiany pieprzu to: czarny, biały, zielony, czerwony, cytrynowy. Gatunki te, wykazują odrębność tylko pod względem smakowym, jedne są mniej, inne bardziej ostre.
najlepsze przyprawy

Najlepszy, najsmaczniejszy  pieprz to ten mielony bezpośrednio na żywność. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Do gotowania zup najlepszy jest pieprz ziarnisty. Do jasnych sosów najlepiej stosować biały pieprz, by nie zmienił koloru sosu na szary. Zielony idealnie nadaje się do puree z czosnkiem, może być dodany do masła lub śmietany, do urozmaicenia sosów do ryby. Ziarna pieprzu czerwonego zazwyczaj dodawane są do drobiu, warzyw i ryb. 
moje gotowanie


Komentarze