Składniki:
- 4 ząbki czosnku - 0,70 zł
- 1 kg pomidorów - 5 zł
- garść liści świeżej bazylii - 2 zł
- oliwa do smażenia
- pieprz, sól
Koszt ok. 8 zł
Przygotowanie:
1. Na pomidorach robimy nożem krzyżyk i zalewamy wrzątkiem, po 30 sekundach przekładamy je do zimniej wody - dzięki temu łatwo będzie je obrać. Obrane pomidory kroimy na mniejsze części
2. Czosnek rozdrabniamy nożem i podsmażamy minutę w głębokiej patelni. Dodajemy posiekaną w bazylie i podsmażamy ok 30 sekund. dodajemy pomidory oraz troszeczkę wody i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
3. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobina soli.
Podajemy z makaronami lub jako sos do pulpetów innych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.