bigos staropolski





Składniki:


- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5-1 kg kapusty świeżej
- 0,5 kg szynki
- 0,5 kg wołowiny
- 0,5 kg kiełbasy jałowcowej
- 12 suszonych grzybów
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca,
- 2 cebule
- pieprz
- smalec do smażenia,
- 10 szt. suszonych śliwek,
- słoiczek koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:


1. Grzyby zalać gotującą wodą i odstawić
2. Kapuchę kiszoną pokroić, zalać niewielką ilością wody i gotować z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i jałowcem ok. 1,5 godz.
3. Mięso pokroić w kawałki,  podsmażyć na smalcu, wrzucić do kapusty
4. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i wrzucić do kapusty
5.  Pokroić grzyby w paski, wywar wlać do kapusty.
6. Na małym ogniu  gotować wszystkie składniki około godziny - aż mięso będzie miękkie.
7. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki.
8.  Doprawić po ostygnięciu.
Bigos jest najlepszy po 3 dniach gotowania ;)




Komentarze

  1. Bardzo dobry bigos. Ja daję do niego przecier pomidorowy z Pińczowa, zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Dodaję też czosnek, ale to już wg uznania konsumentów. Dziękuję za przepis, który wykorzystałem do moich doświadczeń przy sporządzaniu tej "polskiej" potrawy. Pozdrawiam Jurek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.