hummus - łagodny dip z cieciorki

hummus



Dzisiaj robię hummus czyli łagodny dip z Bliskiego Wschodu. Jest on bardzo prosty w przyrządzeniu i nie powinien sprawić problemu nawet nie doświadczonej kucharce. Możemy go podawać z pokrojoną w słupki marchewką, selerem naciowym, czerwoną papryką oraz pałeczkami chlebowymi.

Wyśmienicie smakuje również na kanapce.

Hummus jest świetnym smarowidłem dla dzieciaków. Jeśli chcesz zrobić pastę dla dziecka to dodaj mniej oliwy. Dziecko nie potrzebuje tyle oleju co my. Mój synek zajada z apetytem takie kanapeczki z hummusem. Pierwszy raz dostał pastę jak miał 9 miesięcy.

Składniki:

200g ciecierzycy
50 g sezamu
2 ząbki czosnku 
0,5 cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki do przyozdobienia



Przygotowanie:

1. Zalewamy ciecierzyce wodą w stosunku 1:3 i odstawiamy na noc. Można też użyć cieciorki z puszki.

2. Przygotowujemy Tahini czyli gęstą, oleistą pastę z rozgniecionego prażonego ziarna sezamowego.
Sezam wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż zacznie ładnie pachnieć. Przekładamy go do miski i miksujemy blenderem na gładką masę dodając oliwy. Jeśli nie macie czasu i ochoty bawić się z tahini to można też je kupić gotowe w sklepach ze zdrową żywnością.

3. Gotujemy ciecierzyce przez ok. 45 min - do miękkości.

4. Wystudzoną cieciorkę miksujemy blenderem dodając sok z cytryny i czosnek. W razie potrzeby dolewamy trochę wody z gotowania cieciorki. Całość łączymy z tahini i doprawiamy solą i pieprzem.

5. Przekładamy pastę do salaterki - pośrodku robimy małe wgłębienie wlewamy do niego pozostałą oliwę. Przybieramy natką pietruszki. 

6. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Jeśli chcemy przechować pastę w lodówce to przykrywamy ją folią spożywczą.




pasta na kanapki

dip z ciecierzycy





Komentarze