jajeczne muffiny

śniadanie mistrzów

Jeśli znudziła Ci się tradycyjna jajecznica to zapraszam na jajeczne muffiny. Super sprawa dla dzieci - zwłaszcza niejadków.


Składniki:

 - 8 jajek
- ok 10 dkg  startego żółtego sera
- sól i świeżo zmielony pieprz

Do wyboru:
- pomidorki koktajlowe + suszone pomidory i listki bazylii
- kawałki sera z niebieską pleśnią np. lazur
- szparagi

Przygotowanie:

1. Jajka rozmącamy trzepaczką lub widelcem.
2. Do foremek wkładamy starty ser.
3. Dosypujemy przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe oraz poszatkowane listki bazylii i suszone pomidory lub połamany ser z pleśnią lub paprykę pokrojoną w kosteczkę.
4. Masą zalewamy foremki na muffiny na 3/4 ich wysokości, masa urośnie w trakcie pieczenia
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, grzanie z teromoobiegiem  i pieczemy przez około 20-25 minut, do momentu ścięcia się masy jajecznej.
6. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.