Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mleko do namoczenia bułki
- 1 bułka najlepiej czerstwa
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
1. Bułkę zalać mlekiem i namaczać przez 5-10 min.
2. Do dużej miski włożyć mięso, jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, sól, pieprz, majeranek i odciśniętą bułkę tartą.
3. Wyrabiamy mięso rękoma dodając po trochu przefiltrowaną zimną wodę. Im dłużej wyrabiamy masę tym kotlety są smaczniejsze
4. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na dobrze rozgrzanym oleju.
Obsmażamy z obu stron przez ok 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.