lekka sałatka




Lekka sałatka idealna zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i do samodzielnej konsumpcji.


Składniki:

  
- mieszanka różnych sałat
- 2 pomidory
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- zioła najlepiej świeże:  bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi
- opcjonalnie: szczypta cukru



Przygotowanie:


1. Przygotowujemy sos winegret: mieszamy ocet winny z zalewą z pomidorów, sokiem z cytryny i pociętymi ziołami. Odstawiamy by przeszło smakami.

2. Myjemy sałaty i łamiemy na mniejsze części.

3. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę.

4. Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki.

5. Całość mieszamy i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.








Komentarze