pulpeciki w sosie pomidorowym








Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego - 9 zł
- mleko do namoczenia bułki
- 1 bułka najlepiej czerstwa - 0,40 zł
- 1 jajko - 0,40 zł
- 1 łyżka majeranku
- 1 średnia cebula - 0,40 zł
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 4 ząbki czosnku - 0,70 zł
- 1 kg pomidorów - 5 zł
- garść liści świeżej bazylii - 2 zł
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia


Koszt 4 porcji to ok. 20 zł

Przygotowanie:


1. Przygotowujemy sos wg przepisu na włoski sos pomidorowy
1. Bułkę zalać mlekiem i namaczać przez 5-10 min.
2. Do dużej miski włożyć mięso, jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, sól, pieprz, majeranek i     odciśniętą bułkę tartą.
3. Wyrabiamy mięso rękoma dodając po trochu przefiltrowaną zimną wodę. Im dłużej wyrabiamy masę tym kotlety są smaczniejsze
4. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na dobrze rozgrzanym oleju.
    Obsmażamy chwilę z każdej strony i przekładamy do sosu. Gotujemy ok. 30 minut.




Komentarze