sos grzybowy




Dzisiaj przygotujemy super smaczny sos grzybowy. Idealnie sprawdza się z różnego rodzaju makaronami.




Składniki:

- około 0,5 kg świeżych grzybów - ja dałam te zebrane jesienią przez tatę  i zamrożone - 15 zł
- 1 cebula - 0,30 zł
- 2 ząbki czosnku - 0,30 zł
- 150 ml smietanki kremówki 30% - 4 zł
- masło do smażenia
- pół pęczka natki pietruszki - 0,70 zł
- sól
- pieprz

Koszt przygotowania sosu grzybowego to ok. 20 zł. Jeśli macie swoje grzyby to tylko 5 zł


Przygotowanie:


1. Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką. Jeśli korzystacie z mrożonych to należy je rozmrozić.
2. Cebulę  i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni roztopić około 2 łyżek masła. Włożyć cebulę i smażyć przez około 5 - 7 minut. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty do momentu aż cebula się zrumieni.
4. Dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Ogień nie może być za mały, grzyby muszą energicznie bulgotać, w przeciwnym razie utracą wodę, nie będą jędrne a sos stanie się rzadki.
5. Do śmietanki dodać około 2 - 3 łyżki sosu z patelni, zamieszać, wlać wszystko na patelnię z grzybami i zagotować na średnim ogniu. Doprawić solą.
6. Sos gotować przez około 2 minuty, aż nieco zgęstnieje, pod koniec dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze