ciasteczkowe ślimaczki

ciasteczka z almette





Złota polska jesień rozpieszcza nas w tym roku i przeciąga się aż na styczeń. Zimy ani widu ani słychu. Na ciepłe i sycące dania człowiek nie ma jeszcze ochoty a przy ciepłych garnkach też stać się nie chce skoro takie piękne pogody i można iść na spacer.
Ale jeść coś trzeba tym bardziej jak ktoś lubi.
Wczoraj po południowym spacerze postanowiłam upichcić coś słodkiego do kawy no i padło na moje ulubione ciasto francuskie. Kawę latte i ciasteczka robiłam przez 20 minut :) Mistrzostwo świata.
Zapraszam do spróbowania.

Składniki:

- ciasto francuskie
- serek śmietankowy np. Almette
- garść rodzynek
- 1-2 łyżki cukru pudru

 Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy śmietankowym serkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem i rodzynkami.
2. Zwijamy w rulon i kroimy na plasterki o grubości ok 1 cm.
3. Układamy na papierze do pieczenia z minimum centymetrowym odstępem.
4. Pieczemy w temperaturze 200C przez ok. 15 minut. Grzanie góra - dół.
5. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Komentarze