gnocchi


gnochi kopytka po polsku




Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki
-  1 jajko


 Przygotowanie:

1. Wodę zagotować w dużym garnku. Ziemniaki umyć, wyczyścić gotować w mundurkach przez około 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie.Odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
2. Ciepłe ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesianą mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiać!
3. Ciasto podzielić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Kuleczki ciasta przeciskamy przez zewnętrzną stronę widelca.dzięki temu powstają śliczne kluseczki gnocchi.
4. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, wyławiamy  łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać z sosami np. kurkowym, grzybowym, błękitnym z gorgonzola lub z uprażoną bułka tartą




Komentarze