gruszki w czekoladzie


gruszka pieknej Heleny


Deser który jest przepyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Gorąco polecam podawać na gorąco z gałką lodów waniliowych.




Składniki:

- 8 gruszek
- cukier waniliowy
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej


Przygotowanie:


1. Gruszki obieramy zostawiając ogonki. Wydrążamy gniazda nasienne od strony czubka.
2. Gotujemy 2 szklanki wody z cukrem waniliowym, goździkami i cynamonem.
3. Wkładamy gruszki i gotujemy przez 20 min.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Gruszki układamy na talerzu, polewamy płynną czekoladą. Podajemy na gorąco z gałką loda albo na zimno.

Smacznego!




Komentarze