Zimą jesteśmy bardzo podatni na różnorodne infekcję dlatego warto dodać jeść produkty pełne witamin i miktoelementów. Niestety zimą o smaczne, pełnowartościowe warzywa ciężko ale z ratunkiem przychodza nam kiełki.
Większość kiełków kupuje w sklepach ale rzeżuchę sadzę sama. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami i kanapkami. U nas dzisiaj królowała na kanapkach z jajkiem.
Składniki:
jajka
masło
pieczywo
Kilka rad dotyczących jajek:
1. Myjemy jajka
Przed każdym użyciem jajko powinno być umyte, gdyż na jego
skorupce mogą przebywać groźne drobnoustroje. Należy też dbać by jajka nie
stykały się w lodówce z innymi produktami spożywczymi. Nie myjemy jajek
wcześniej bo wtedy szybciej się psują
2. Gotowanie jajek
Jajka wkładamy pojedynczo łyżką do gorącej wody.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
Jajka na miękko gotujemy od 2 do 4 minut, w zależności od
wielkości jaja.
Jajka na półtwardo gotujemy ok 5 minut.
Jajka na twardo gotujemy od 8 do 10 minut
Jajka będzie się łatwiej obierało, gdy po ugotowaniu
zanurzymy je w zimnej wodzie.
Ładnie wyglądaja te kanapeczki!
OdpowiedzUsuń