kanapki z jajkiem i rzeżuchą


jajka z rzeżuchą


Zimą jesteśmy bardzo podatni na różnorodne infekcję dlatego warto dodać jeść produkty pełne witamin i miktoelementów. Niestety zimą o smaczne, pełnowartościowe warzywa ciężko ale z ratunkiem przychodza nam kiełki.
Większość kiełków kupuje w sklepach ale rzeżuchę sadzę sama. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatkami i kanapkami. U nas dzisiaj królowała na kanapkach z jajkiem.


Składniki:

 jajka
 masło
 pieczywo

kanapki z jajem


Kilka rad dotyczących jajek:

1. Myjemy jajka

Przed każdym użyciem jajko powinno być umyte, gdyż na jego skorupce mogą przebywać groźne drobnoustroje. Należy też dbać by jajka nie stykały się w lodówce z innymi produktami spożywczymi. Nie myjemy jajek wcześniej bo wtedy szybciej się psują

2. Gotowanie jajek

Jajka wkładamy pojedynczo łyżką do gorącej wody.
Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
Jajka na miękko gotujemy od 2 do 4 minut, w zależności od wielkości jaja.
Jajka na półtwardo gotujemy ok 5 minut.
Jajka na twardo gotujemy  od 8 do 10 minut

Jajka będzie się łatwiej obierało, gdy po ugotowaniu zanurzymy je w zimnej wodzie. 



czas gotowania jajek na miękko



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.