rzeżucha



Rzeżucha czyli królowa Wielkanocnego stołu u nas króluje przez większość roku. Dodaję ją prawie do wszystkiego - kanapek, jajek, twarogów. Często zastępuje u nas szczypiorek. Jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza zatem zapraszam was do korzystania z jej dobrodziejskich właściwości.


Rzeżuchę powinniśmy jeść przez cały rok, a już na pewno zimą i na  przedwiośniu, kiedy trudno o pełnowartościowe, zdrowe warzywa. Ma ona oryginalny lekko ostrawy smak i zapach. Jest ona często zalecana w wiosennych kuracjach oczyszczających. Znakomicie regeneruje organizm, zwiększa odporność, dodaje cerze blasku. Dzięki wielu witaminom jest potężnym zastrzykiem energii. 
Zalecane jest spożywanie jednej łyżki rzeżuchy dziennie.



Domowa uprawa rzeżuchy.
Rzeżucheęmożna sadzić na liglinie, gazie, wacie lub w specjalnym naczyniu do kiełków. Polecam to ostatnie ponieważ jest przyjemniejsze w użytkowaniu. Kiełki nie są oblepione watą a zmiana wody jest wygodniejsza.
Nasiona rzeżuchy przesypujemy na ligninę lub do naczynia, zalewamy  wodą. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Wodę dolewamy w miarę potrzeb. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, możemy zacząć zbiory. Rzeżuchę ścinamy nożyczkami.

Rzeżucha dobrze komponuje się z twarogiem,jajkami,  rozmaitymi pastami oraz wędliną czy żółtym serem. Można ją także dodawać do sosów lub świeżych sałatek.


Moje przepisy z rzeżucha:
- jajka na twardo
- wiosenna sałatka
- zielone zimowe kanapki
- pasta jajeczna



Komentarze