knedle z serem







Dania mączno-ziemniaczane należą do naszych ulubionych weekendowych obiadów. Jest wtedy czas by pobawić się ciastem.
Dzisiejsze knedle z serem pomagał mi lepić mój 14 miesięczny synek. Niestety trzeba było Go pilnować bo próbował  podjadać  surowe ciasto.



Składniki (na 24 knedle):

- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 kg białego sera
- sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle.
3. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z podsmażona cebulka, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Chłodne puree mieszamy z jajkiem i mąką. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie to podsypujemy mąką. Ciasto ma być jędrne ale nie lepiące.
5. Formujemy z niego wałeczki ok 3 cm i kroimy na mniejsze kawałki, ręką rozpłaszczamy na 3-4 cm placki.
6. W środek każdego placuszka wkładamy farsz. Ostrożnie zalepiamy i formujemy kulkę.
7. W garnku podgrzewamy wodę. Do wrzącej wkładamy kilka pyz. Czekamy ok 5 minut od wypłynięcia.


Podajemy polane prażoną bułka tartą, smażoną cebulką lub posypane szczypiorkiem.

Komentarze