Dania mączno-ziemniaczane należą do naszych ulubionych
weekendowych obiadów. Jest wtedy czas by pobawić się ciastem.
Dzisiejsze knedle z
serem pomagał mi lepić mój 14 miesięczny synek. Niestety trzeba było Go
pilnować bo próbował podjadać surowe ciasto.
Składniki (na 24 knedle):
- 1 kg ziemniaków- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 kg białego sera
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle.
3. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z podsmażona cebulka, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Chłodne puree mieszamy z jajkiem i mąką. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie to podsypujemy mąką. Ciasto ma być jędrne ale nie lepiące.
5. Formujemy z niego wałeczki ok 3 cm i kroimy na mniejsze kawałki, ręką rozpłaszczamy na 3-4 cm placki.
6. W środek każdego placuszka wkładamy farsz. Ostrożnie zalepiamy i formujemy kulkę.
7. W garnku podgrzewamy wodę. Do wrzącej wkładamy kilka pyz. Czekamy ok 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane prażoną bułka tartą, smażoną cebulką lub posypane szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.