natka pietruszki






Natkę pietruszki należy jeść przez cały rok ponieważ jest zdrowa i dostarcza nam energii.

Wartości odżywcze:
Pietruszka ma właściwości antyseptyczne, działa  pobudzająco na proces trawienia oraz zapobiega chorobom układu moczowego. Zawiera dużo prowitaminy A oraz ogromną ilość witaminy C i betakarotenu. Natka pietruszki to bogactwo minerałów i mikroelementów tj. potas, żelazo, magnez Odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku.


Zastosowanie:
- dania kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej
- duszone mięsa
- kasza i ryż
- koktajle oczyszczające
- sałatki i surówki
- sosy
- zupy


Natkę pietruszki można zamrażać co często czynię.

Moje przepisy z natka pietruszki:
- zupy
- sos pietruszkowy
- koktajl na zmęczenie z pietruszki
- koktajl wspomagający metabolizm
- koktajl oczyszczający
- koktajl odświeżający



Więcej na temat ziół i przypraw znajdziesz na stronie:
Zioła i przyprawy

Komentarze