zioła i przyprawy



Wszyscy kucharze zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest przyprawianie potraw - równoważenie słodkich smaków, podkreślanie aromatu mięs i ryb  oraz dodawanie charakteru sałatkom i warzywom.
Oczywiście twoja półka z przyprawami wcale nie musi zawierać wielu egzotycznych suszonych ziół i przypraw, po które sięgasz może dwa razy w roku. Zioła tracą swoje właściwości smakowe średnio po upływie sześciu miesięcy zatem warto kupować je z rozwagą.

Na tej stronie znajdziecie opis przypraw i ziół z całego świata choć zacznę od tych naszych swojskich które rosną na naszych ogródkach.
Znajdziesz tu informację na temat tego jak przechowywać daną przyprawę i z czym ją jeść :)

Życzę miłej lektury!


Już wkrótce pojawią się: (jak tylko znajdę chwilkę)


- bazylia
- cynamon
- czosnek
- oregano
- pietruszka
- pomidor suszony
- rzeżucha
- sól i pieprz
- szczypiorek
- tymianek
- zioła prowansalskie




Inne ciekawe artykuły o ziołach:
1. Świeże czy suszone?
2. Jak przechowywać

Komentarze