Świeże czy suszone?





Wraz z upowszechnieniem się świeżych ziół zioła suszone niesłusznie odeszły do lamusa. Prawda jednak jest taka, że idealnie nadają się one do potraw które wymagają długiego gotowania - czyli większości naszych tradycyjnych dań. Zioła suszone oddają swój aromat po dłuższym czasie zatem wzbogacają dania pełniej niż te prosto z ogródka. Warto po nie sięgać gdy na naszym rynku nie są powszechnie dostępne te świeże.

Świeże zioła szybko oddają swój aromat w związku z czym należy dodawać je pod koniec gotowania.
Większość ziół można siekać nożem lub przy pomocy specjalnych nożyczek, wyjątek stanowi bazylia, którą ze względu na swoją delikatność powinno się rwać palcami na kawałki. 

Podsumowując
Suszone zioła i przyprawy sprawdzają się najlepiej w potrawach wymagających dłuższego gotowania bo dzięki temu uwalnia się ich cały aromat. Do dań świeżych takich jak sałatki, kanapki dodawaj zioła świeże.


Pamiętaj,  że jedna łyżka świeżych ziół odpowiada jednej łyżeczce suszonych.


Więcej o ziołach znajdziesz na zioła i przyprawy.





Komentarze