sos kurkowy




Sos idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i makaronami. Można też podawać do z kopytkami.

Składniki:

- 2 garście kurek
- kilka łyżek masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka tymianku najlepiej świeży
- sól, pieprz
- sok z cytryny


Przygotowanie:

1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
4. Wrzucić na patelnię kurki oraz tymianek i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
5. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.


Komentarze