Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle- 2 garście kurek
- kilka łyżek masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka tymianku najlepiej świeży
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
2. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
5. Wrzucić na patelnię kurki oraz tymianek i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
5. Wrzucić na patelnię kurki oraz tymianek i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
6. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.
7. Na talerz wyłożyć makaron, polać go sosem kurkowym.
Podawać ciepłe.
7. Na talerz wyłożyć makaron, polać go sosem kurkowym.
Podawać ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.