tagliatelle w sosie kurkowym

tagiatele w sosie kurkowym




Składniki:

- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 garście kurek
- kilka łyżek masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka tymianku najlepiej świeży
- sól, pieprz
- sok z cytryny


Przygotowanie:

1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
2. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
5. Wrzucić na patelnię kurki oraz tymianek i smażyć na średnim ogniu. Po ok. 5 minutach dodać śmietanę. Wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
6. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.
7. Na talerz wyłożyć makaron, polać go sosem kurkowym.
Podawać ciepłe.




Komentarze