tort dacquoise z orzechami i daktylami


tort dacquoise z daktylami i orzechami




Uwielbiam torty bezowe i dlatego na swoje urodziny postanowiłam zrobić taki właśnie torcik.
Tort jest połączeniem słodkiej bezy, karmelowego kremu, orzechów i  daktyli. Słodki, kaloryczny, ale skoro karnawał w pełni to można sobie na takie szaleństwo pozwolić tym bardziej, że jest co świętować.
Taka mała podróbka tortu daquoisa od Sowy.

Do tortu dajemy tylko białka zatem z żółtek, które pozostały po pieczeniu zrobiłam faworki lub pączki.

Składniki:

Beza:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki na beze powinny być w temperaturze pokojowej.


Krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
150 g masy kajmakowej z puszki
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych

Wszystkie składniki na krem powinny być zimne.


Dekoracja:
cukier puder i kakao do oprószenia
daktyle i orzechy



bezowy tort dacquoise




Przygotowanie:


1. Dużą blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 23 cm.

2. W misce (najlepiej szklanej lub metalowej, bo w plastikowej może nam się nie ubić) ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. na koniec dodajemy ocet winny lub sok z cytryny.
Drobno pokrojone daktyle dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

3. Masę bezową wykładamy na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut.  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub nawet całą noc. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, jednak w dotyku powinny być suche i chrupkie.

4.Schłodzony ser mascarpone mieszamy z masą kajmakową na gładką masę.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. 
Łączymy kremówkę z masą mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Na koniec dodajemy rozdrobnione bakalie i mieszamy do połączenia się składników.

5. Jedną z bez smarujemy przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oprószamy cukrem pudrem i kakaem. Dekorujemy daktylami i orzechami.
Podajemy schłodzone.

tort dacquoise jak z kawiarnii

tort od sowy

Komentarze

  1. Od dawna jest na mojej liście "do zrobienia". Muszę go w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.