zupa grzybowa


zupa z grzybów




Składniki:

- 3 garście suszonych grzybów ok 100 gram
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- natka pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie:


1.  Grzyby włożyć do miski i zalać gorącą wodą. Namaczać przez minimum 1 godzinę.
2. Warzywa obrać, pokroić w kosteczkę, dodać przyprawy, zalać przefiltrowaną wodą i zagotować. Po kilku minutach dodać grzyby i wodę która została po namoczeniu.
3. Gotować aż grzyby i warzywa będą miękkie.
4. Poprawić sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem.
5. Podawać z łyżką gęstej śmietany, posypane natką pietruszki.

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.