zupa ogórkowa





Zupa, zupa, zupa.... czyli to co tygryski lubią najbardziej.
A jeśli jest ona kwaśna to tygryski szaleją z radości.

Składniki:

- 0,50 kg mięsa wieprzowego lub kurczaka
- 3 ziemniaki
- 0,5 kg ogórków kiszonych z wodą z kiszenia
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 0,5 selera
- śmietanka do zup 18% lub 12%
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- koperek



 Przygotowanie:


1. Warzywa obieramy i kroimy w drobna kosteczkę.
2. Do garnka wrzucamy mięso, włoszczyznę oraz przyprawy, zalewamy przegotowaną wodą i zagotowujemy.
3. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do wywaru, gdy warzywa są już miękkie – ważne bo w przeciwnym razie pozostaną one twarde.
4. Dolewamy połowę wody z ogórków i w miarę gotowania dolewamy resztę – ilość zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać.
Ja lubię bardzo kwaśne zatem wlewam całą wodę z kiszenia.
5. W miseczce rozrabiamy śmietankę z zupa i wlewamy to do garnka. Gotujemy chwilkę i na koniec dodajemy koperek.
6. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!!




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. ja kocham wszystkie zupy :) ale te kwaśne jak ogórkowa czy kapuśniak sa moimi ulubionymi

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.