domowy makaron razowy


gryczany domowy makaron
Domowy makaron to nic trudnego' szybko się go robi, jest tańszy i smaczniejszy od tego sklepowego.
Podany przepis jest przepisem mojej mamy która do każdego niedzielnego rosołu robiła taki właśnie domowy makaron (częściej biały niż razowy).
Zachęcam do spróbowania bo naprawdę warto.

Składniki:


1 szklanka mąki razowej pełnoziarnistej*
1 jajko
1-2 łyżki ciepłej wody( jesli dodamy wody to makaron będzie twardszy)

* można użyć również białej mąki


Przygotowanie:


1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby dolewamy wodę.
2. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczka by nie wyschło i odstawiamy na 30 minut.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cienkie placki.
4. Rozwałkowane ciasto zwijamy w luźny rulon i tniemy w cienkie paski (w zależności od tego jakie lubimy). Rozwinięte plastry suszymy na stolnicy przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy makaron do gotującej osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut - do miękkości

Jeżeli zamierzasz przechowywać makaron dłużej, wysusz go całkowicie na stolnicy i schowaj do papierowej torby.

gryczany domowy makaron

razowy domowy makaron


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.