koszmar przedszkolaka czyli farsz szpinakowy do naleśników


szpinak z fetą

Szpinak uwielbiam a jeśli ty go nie lubisz to teraz go polubisz.
Po spróbowaniu mojego farszu będziesz często wracał do tego dania a szpinak też stanie się jedną z twoich ulubionych potraw.


Składniki:

- opakowania świeżego szpinaku lub mrożonego*
- kostka sera Feta
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- suszone pomidory, bazylia i pieprz
- oliwa do smażenia


Przygotowanie:


1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany oliwę. Smażymy 3-4 minuty.  Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę.
2. Dodajemy umyty szpinak,  po ok 5 minutach wrzucamy pokrojony ser feta.
3. Dusimy do momentu aż ser się roztopi – ok 5-10 minut.
4. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi pomidorami z bazylią


*Jeśli korzystacie z mrożonego szpinaku to kupcie ten w dużych liściach. Wiórki szpinakowe są zazwyczaj nie do zjedzenia. Większość osób nie lubi szpinaku ponieważ jadło właśnie taki drobno mielony szpinak który nie dosyć że wygląda jak brzydka papka to jeszcze ciężko go przyprawić tak by dobrze smakował.

Do farszu możemy dodać np. pokrojonego w kosteczkę,  podsmażonego kurczaka.

Farszem nadziewamy np. naleśniki, ciasto francuskie, pierogi  lub podajemy go z makaronem


szpinak




szpinak z fetą






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.