Szpinak uwielbiam a jeśli ty go nie lubisz to teraz go
polubisz.
Po spróbowaniu mojego farszu będziesz często wracał do tego
dania a szpinak też stanie się jedną z twoich ulubionych potraw.
Składniki:
- opakowania świeżego szpinaku lub mrożonego*
- kostka sera Feta
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- suszone pomidory, bazylia i pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany
oliwę. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy
przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę.
2. Dodajemy umyty szpinak, po ok 5 minutach wrzucamy pokrojony ser feta.
3. Dusimy do momentu aż ser się roztopi – ok 5-10 minut.
4. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi
pomidorami z bazylią
*Jeśli korzystacie z mrożonego szpinaku to kupcie ten w
dużych liściach. Wiórki szpinakowe są zazwyczaj nie do zjedzenia. Większość
osób nie lubi szpinaku ponieważ jadło właśnie taki drobno mielony szpinak który
nie dosyć że wygląda jak brzydka papka to jeszcze ciężko go przyprawić tak by
dobrze smakował.
Do farszu możemy dodać np. pokrojonego w kosteczkę, podsmażonego kurczaka.
Farszem nadziewamy np. naleśniki, ciasto francuskie, pierogi lub
podajemy go z makaronem
pychotka :D
OdpowiedzUsuń:) dziękuję
Usuń