Kuchnia meksykańska w wersji trochę spolszczonej bo z sosem czosnkowym.
Składniki (na 6 porcji):
6 tortilli
0,5 kg mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
2 papryki
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 czerwona cebula
1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i dodajemy mielone mięso. Delikatnie obsmażamy z każdej strony do momentu , aż mięso przestanie być krwiste.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką oraz pieprzem cayenne.
Smażymy jeszcze przez ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Dodajemy krojone pomidory z puszki razem z sokiem, doprawiam płatkami chilli, suszonym oregano.
Smażę przez następne 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie a sos się zredukuje.
4. Na koniec dodajemy odsączoną fasolkę z puszki. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku
5. Tortille przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj podgrzewamy na patelni przez minutę z każdej strony).
W ciepłe tortille zawijamy gorący farsz.
Tortille można również później podgrzać w piekarniku.
Podaję z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.