meksykańskie burrito


tortille z mięsem




Kuchnia meksykańska w wersji trochę spolszczonej bo z sosem czosnkowym.

Składniki (na 6 porcji):


6 tortilli
0,5 kg mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
2 papryki
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 czerwona cebula
1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki płatków chilli
 sól i pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:



1. Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy olej i dodajemy mielone mięso. Delikatnie obsmażamy z każdej strony do momentu , aż mięso przestanie być krwiste.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką oraz pieprzem cayenne.
Smażymy jeszcze przez ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Dodajemy krojone pomidory z puszki razem z sokiem, doprawiam płatkami chilli, suszonym oregano.
Smażę przez następne 10 minut, aż papryka i mięso będą miękkie a sos się zredukuje.
4. Na koniec dodajemy odsączoną fasolkę z puszki. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku
5. Tortille przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj podgrzewamy na patelni przez minutę z każdej strony).

W ciepłe tortille zawijamy gorący farsz.
Tortille można również później podgrzać w piekarniku.

Podaję z sosem czosnkowym.


danie meksykańskieburrito meksykańskie


Komentarze