Pomysł na to danie zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki
Pauliny. U niej była wersja z kurczakiem, ryżem i dużą ilością czosnku i taką wariację też czasem robię.
Dzisiaj akurat zrobiłam sos w wersji wersję łagodniejszą i z mięsem mielonym
bo akurat takie miałam.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Składniki (dla 4 osób):
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 serki topione ziołowe
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- makaron tagiatelle z chilli
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojoną w
drobną kostkę cebulę. Jak już się trochę zarumieni oddajemy rozdrobniony
czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.
3. Wrzucamy mięso doprawione ziołami, szczyptą soli i pieprzu.
4. Gdy mięso nam się podpiecze dodajemy rozdrobnione serki
topione oraz trochę mleka lub płynnej
śmietany.
5. Mieszamy i czekamy, aż serki nam się rozpuszczą i utworzą
aromatyczny sos.
Przed podaniem posypujemy koperkiem lub ziołami prowansalskimi.
Przed podaniem posypujemy koperkiem lub ziołami prowansalskimi.
Składniki: Przygotowanie:
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.