A wszystko to za sprawą przepysznych owsianych ciabatt z dodatkiem suszonych pomidorków.
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa np. z zalewy z suszonych pomidorów
Przykładowe dodatki:
suszone pomidory ze słoiczka
pomidorki koktajlowe
suszone lub świeże zioła
czosnek
gruboziarnista sól
ostra papryczka
oliwki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej, głębokiej miski, dodajemy otręby
owsiane, sól, cukier oraz dokładnie
pokruszone świeże drożdże. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i wszystko mieszamy
dokładnie łyżką.
Ciasto powinno być gęste i kleiste. Misę przykrywamy szmatką
i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Blachę z wyposażenia
piekarnika smarujemy oliwą – ja użyłam tej z pomidorów suszonych dzięki czemu
ciabatty miały posmak pomidorów.
Gdy już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 4 części i dłońmi rozciągamy każdy kawałek na długość krótszego
boku blachy. Ciabatty układamy jedna
obok drugiej i smarujemy je oliwą.
W wierzch wciskamy wybrane dodatki – u mnie pokrojone
suszone pomidory z zalewy, i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 250C i pieczemy nasze chlebki przez
ok 20 minut – do momentu aż się ładnie zarumienią.
Podajemy ze świeżym masełkiem lub z awokado
Smacznego!!!
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń