owsiane ciabatty

owsiana ciabatta


Dzisiaj w kuchni pachnie tym co kocham czyli świeżym chlebem, oliwą i pomidorami.
A wszystko to za sprawą przepysznych owsianych ciabatt z dodatkiem suszonych pomidorków.



Składniki:


300 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oliwa np. z zalewy z suszonych pomidorów


Przykładowe dodatki:
suszone pomidory ze słoiczka
pomidorki koktajlowe
suszone lub świeże zioła
czosnek
gruboziarnista sól
ostra papryczka
oliwki

zdrowe pieczywo


 Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do dużej, głębokiej miski, dodajemy otręby owsiane, sól, cukier oraz  dokładnie pokruszone świeże drożdże. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto powinno być gęste i kleiste. Misę przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 Blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy oliwą – ja użyłam tej z pomidorów suszonych dzięki czemu ciabatty miały posmak pomidorów.
Gdy już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 4 części  i dłońmi  rozciągamy każdy kawałek na długość krótszego boku blachy.  Ciabatty układamy jedna obok drugiej i smarujemy je oliwą.
W wierzch wciskamy wybrane dodatki – u mnie pokrojone suszone pomidory z zalewy, i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 250C i pieczemy nasze chlebki przez ok 20 minut – do momentu aż się ładnie zarumienią.

Podajemy ze świeżym masełkiem lub z awokado
Smacznego!!!

szybka ciabatta

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.