Rosół to typowo polskie danie które często pojawia się na moim stole, jednak dzisiaj nie podałam go w tradycyjny sposób. Rosół na ostro czyli z papryczką chilli i dużą ilością czosnku jest świetny na wszelkie choroby, idealnie rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe.
W przygotowaniu jest identyczny jak zwykły rosoół ale dodatkowo dodajemy do niego 3 ząbki czosnku i pokrojoną w małe kawałeczki papryczkę chilli.
Składniki:
Mięso
najlepiej kawałek wołowiny, kawałek kurczaczka np. skrzydełka, nóżki
Warzywa
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- 4 ząbki czosnku
- kawałek pora
- gałazki lubczyku
- 1/4 małej papryczki chilli
Przyprawy
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 2/3 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
Przygotowanie
1.Do zimnej wody wkładamy przygotowane mięso i zaczynamy gotowanie.na powierzchni zaczną się pojawiać szumowiny które wybieramy łyżką cedzakową. Można też włozyc mięso do gorącej wody - wtedy nie pojawią sie szumowiny ale moim zdaniej rosół jest smaczniejszy, gdy te wszystkie brzydkie rzeczy się wygotują.
2. Jak już rosół się zagotuje zmniejszamy ogień tak by zupa nam tylko bulgotała. Dodajemy warzywa oraz przyprawy (bez soli).
3. Gotujemy 2-3 godziny po czym dosypujemy sól - nie robimy tego wcześniej ponieważ zupa wtedy "pożera" zbyt duż ilości soli a nie o to nam chodzi by jeśc potem solankę.
4. Jak już wszystko jest dobrze doprawione przecedzam zupę by pozbyc się niepotrzebnych czastek.
Podajemy z makaronem, posypane natka pietruszki z kawałkami marchewki. U mnie z domowym makaronem razowym.
Z domowym makaronem - najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńTak domowe produkty są najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze ;)
UsuńA próbowałaś rosół Tajski w Restauracji Samui. naprawdę polecam rewelacja, również ostry.
OdpowiedzUsuńRosół jem tylko w domu - uwielbiam ten domowy i jakoś boję się jeść go w restauracjach - zbyt często smakują jak woda z solą posypana pietruszką ale możę ten z polecanej restauracji jest pyszny
Usuń